Cadoul lui Kwiato pentru Sky

Polonezul Michal Kwiatkowski a câștigat două clasice de primăvară – Strade Bianche și Milan-San Remo, oferind o neașteptată gură de oxigen echipei sale, sufocată de controverse

sptdw8047_670
Kwiato la prima victorie într-un monument (foto cyclingnews.com)

Se ia o echipă – Sky – lansată cu scopul declarat de a „fabrica” primul câștigător britanic al Turului Franței; se adaugă un ciclist – Bradley Wiggins – tatuat, obraznic în relația cu presa și sarcastic cu colegii și se dă un termen – cinci ani – pentru îndeplinirea obiectivului. Doar că Wiggins grăbește lucrurile și aduce acasă tricoul galben după doar trei ani. După încă trei ani se descoperă, însă, că procesul a fost accelerat de un număr considerabil de certificale medicale pentru substanțe interzise și de un pachet misterios primit de Wiggins în ultima zi a Criteriumului Dauphine 2011, pe care l-a câștigat. Așa se face că începutul sezonului 2017 l-a găsit pe managerul echipei, Sir Dave Brailsford, răspunzând în Parlamentul Britanic unor acuzații dure de wrongdoing in cycling. Acesta este contextul în care Michal Kwiatkowski, ajuns la Team Sky de-abia anul trecut, a scos capul de la cutie și a câștigat primele două competiții la care a participat în acest sezon: Strade Bianche și Milan-San Remo. În niciuna dintre curse nu figura printre favoriți.

Bătălia est-europenilor

La victoria din Strade Bianche (4 martie), unde s-a dovedit mai puternic decât Greg Van Avermaet, Tim Wellens și Zdenek Stybar, nu a comentat nimeni, din cel puțin două motive: 1. Kwiato, cum îl alintă colegii de la Sky, a câștigat la diferență de 15 secunde de locul II și 2. oricum polonezul avea deja în palmares o victorie pe colbul din Toscana (din 2014, pe când era la Omega Pharma–Quick-Step).

Însă la Milan-San Remo (18 martie) lucrurile au stat cu totul altfel, pentru că ciclistul de la Sky l-a depășit pe favoritul numărul 1, Peter „Tourminator” Sagan, fix pe linia de finiș, după ce a stat la plasa lui pe ultimii km ai cursei.

Milano - Sanremo 2017

„Kwiatkowski îmi datorează câteva beri”, a declarat slovacul, care altfel s-a arătat destul de împăcat cu felul în care s-au desfășurat lucrurile: „Rezultatele nu sunt importante… Ceea ce contează este să faci spectacol”, a spus el. Nu este, însă, pentru prima dată când Kwiato îi ia fața. Când a câștigat în 2014 Strade Bianche, Kwiatkowski a folosit aceeași rețetă – l-a urmat pe Peter Sagan când acesta a lansat un atac puternic, cu 20 de km înainte de finiș. Cei doi cicliști au cooperat până pe cățărarea finală, dar polonezul a atacat pe cea mai grea bucată a urcării, trecând linia de sosire cu 18 secunde înaintea lui Sagan.

La finalul aceluiași an, Kwiato a îmbrăcat tricoul de campion mondial în Spania, după o cursă care a durat 6 ore, 29 de minute și 45 de secunde, pe parcursul căreia a urcat 5.106 metri, a dezvoltat o putere medie de 240 de watts, la un puls mediu 148 de bătăi pe minut și a ars 6.338 de calorii, conform rezultatelor pe care le-a partajat pe Strava. Anul următor a obținut o singură victorie notabilă îmbrăcat în celebrul tricou-curcubeu, la Amstel Gold Race, pentru ca la finalul anului tricoul de campion mondial să-i fie luat de… Peter Sagan, care l-a păstrat și în 2016. Și în timp ce pentru Sagan 2016 s-a arătat cel mai bun an din cariera sa de până acum – a spart în sfârșit blestemul locului doi care l-a urmărit ca o umbră pe vremea Cannondale -, Kwiato, proaspăt mutat la Team Sky, a reușit să obțină un singur rezultat demn de menționat – prima victorie într-o cursă pe pavate, E3 Harelbeke, unde l-a învins pe același Sagan, alături de care evadase cu vreo 30 de km înainte de finiș.

Ofensiva Sky

Kwiato nu e singurul skyet care s-a remarcat în debutul acestui sezon – Sergio Henao a câștigat Paris-Nisa (5-13 martie), iar Geraint Thomas a terminat în top 5 și și-a adjudecat o etapă în Tirreno-Adriatico (8-14 martie), după un debut dezastruos pentru Sky la TT. Reușita lui Thomas a fost și singura care l-a scos din bârlog pe Sir Dave Brailsford, care a zburat special pentru el până în Spania, să-i spună „mulțumesc”.

Până acum, prestația cicliștilor nu a părut a fi afectată de scandalul de la vârful echipei. Ba dimpotrivă. Spectacol pe toată linia! Iar astăzi începe Volta a Catalunya, unde Sky testează o combinație explozivă – Froome, Thomas, Landa. Adică așii pe care-i are în mânecă anul acesta pentru Giro și pentru Le Tour. Nu pot decât să-mi imaginez cum vor fi următoarele două săptămâni în Catalunia, unde Froome și Contador dau pentru prima dată nas în nas sezonul acesta, și unde Thomas și Landa vor încerca să demonstreze că au stofă de lideri. Dintr-o dată luna mai, când începe Giro, nu mai pare atât de departe 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s