Artificii în Catalunia: UCI dă peste cap clasamentul

Uniunea Ciclistă Internațională a decis peste noapte să penalizeze întreaga echipă Movistar cu un minut în Turul Cataluniei, pentru că Joaquin Rojas i-ar fi ajutat pe doi dintre colegii săi la etapa de contratimp; Alejandro Valverde a fost nevoit să predea tricoul de lider al cursei lui Ben Hermans, de la BMC, coborând în clasamentul general sub Geraint Thomas și Chris Froome, de la Sky; deși inițial anunțaseră că „vor fi, dar poate nu vor fi în cursă”, cicliștii de la Movistar i-au asigurat lui Alejandro victoria în etapa de miercuri. Până duminică se anunță niște etape nervoase în Spania 😉

valverde

Cicliști de top au luat startul, anul acesta, în Volta Ciclista a Catalunya – competiție de o săptămână aproape la fel de veche ca Giro sau Le Tour- Chris Froome, Alberto Contador, Alejandro Valverde, Tejay van Garderen și Pierre Rolland, să numim doar câțiva. După o primă etapă liniștită, câștigată luni de un sprinter de la FDJ, Davide Cimolai, a venit, marți, proba de time trial pe echipe, unde victoria părea rezervată echipei BMC.  Și așa a și fost, până la un punct, având în vedere că Sky, echipa plasată pe locul doi, a trecut linia de finiș la 42 de secunde distanță. Surpriza a venit, însă, de la Movistar, care a terminat cu două secunde mai repede decât BMC, preluând poziția de lider.

Cum să adormi cu Valverde și să te trezești cu Hermans

După ce s-au dat declarațiile și s-au anunțat clasamentele oficiale – de etapă și general  – comisarii de la UCI au fost sesizați de BMC și de Trek că Joaquin Rojas i-a împins în timpul probei de contratimp pe colegii lui Nelson Oliveira și Andrei Amador. Decizia de seară: trei minute de penalizare pentru Rojas; două pentru Oliveira (care a fost atins de două ori) și unul pentru Amador. Nu a fost însă suficient pentru BMC și Trek, iar comisarii au început să ia la purecat regulamentele, peste noapte, descoperind, într-adevăr, că la proba pe echipe trebuie penalizată întreaga echipă. Așa se face că înainte de startul în etapa a treia a turului clasamentul a fost dat cu totul peste cap, pentru că minutul de penalizare a mutat Movistar pe locul trei în clasament, după BMC și Sky. Noul lider al cursei a devenit Ben Hermans, de la BMC. Evident că Movistar s-a revoltat. Dar în timp ce Alejandro a refuzat să facă declarații, directorul tehnic al echipei a sugerat că cicliștii săi ar putea să-și manifeste nemulțumirea pedalând a lehamite.

comunicat movistar

Răzbunarea lui Alejandro

Etapa a treia, prima în cățărare, a debutat într-o atmosferă tensionată. Sky a controlat cea mai mare parte a cursei, anunțându-și astfel intenția clară de a ataca poziția de lider, dar din fața plutonului n-au lipsit cicliștii de la Movistar. Pe când mai erau 12 km până la finiș, Alex Ciocan comenta la Eurosport că se așteaptă ca Valverde să câștige etapa. După câțiva km în care Trek – Pantano și Contador – a preluat trena, întinzând puțin plutonul, s-a dat primul atac major – Carlos Verona, de la Orica, dar nu a reușit decât să aducă din nou Sky la trenă. Cu un km înainte de finiș au început tatonările și atacurile de control. Oricare dintre cicliștii care au rezistat în față ar fi putut câștiga etapa, dar a fost să fie Alejandro, care pe ultimii metri l-a depășit de Dan Martin.

După trei etape, clasamentul general arată așa:

1             Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team   10:24:33

2             Samuel Sanchez (Spa) BMC Racing Team             0:00:41

3             Geraint Thomas (GBr) Team Sky              0:00:44

4             Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team            0:00:45

5             Christopher Froome (GBr) Team Sky     0:00:49

6             Marc Soler (Spa) Movistar Team              0:01:10

7             Alberto Contador (Spa) Trek-Segafredo              0:01:13

8             Adam Yates (GBr) Orica-Scott   0:01:18

9             Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:01:25

Ce se va întâmpla până duminică rămâne de văzut. Tejay are șansa de a demonstra că și-a regăsit forma;  Thomas ar putea arăta că are stofă de lider; Valverde și-ar putea dori în continuare răzbunare. Care dintre emoții va fi mai puternică?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s