Singurătatea lui Sagan și Van-dominația

Clasicele E3 Harelbeke (24 martie) și Gent-Wevelgem (26 martie) au prefațat al doilea monument al sezonului ciclist pe șosea: Turul Flandrei, care se va desfășura pe 2 aprilie. Noul mare favorit: campionul olimpic Greg Van Avermaet. Dacă e marți, trebuie să fie Belgia! 🙂

Peter-Sagan-Greg-van-Avermaet-podium-champagne-Omloop-Het-Nieuwsblad-2017-pic-Sirotti.jpg
În timp ce Peter Sagan și-a manifestat frustrarea față de lipsa suportului în Gent-Wevelgem, Greg Van Avermaet a sprintat pentru victorie (foto: Sirotti, via roadcycling.com)

În Belgia, 400.000 de cetățeni au primit anul trecut indemnizații pentru că merg cu bicicleta la serviciu. Ciclismul este cel mai popular sport, iar cicliștii sunt chiar mai îndrăgiți chiar decât fotbaliștii. Cel mai cunoscut ciclist belgian, Eddy Merckx, supranumit Canibalul, este, de altfel, și cel mai titrat ciclist al tuturor timpurilor, cu cinci victorii în Turul Franței, cinci în Turul Italiei și una în Turul Spaniei plus victorii în toate cele cinci monumente cicliste.

În aceste condiții nu este de mirare că startul de sezon se dă practic în Belgia, unde competițiile de o zi atrag cei mai puternici cicliști, capabili să reziste vremii vitrege și să supraviețuiască drumurilor pavate cu piatră. Iar când spui cel mai puternic, gândul îți merge automat spre slovacul Peter Sagan, care în 2016 s-a dovedit bun și în competiții de o zi, și în tururi de o săptămână, și în mari tururi. Însă singura cursă pe care a câștigat-o anul acesta și prima cu noua sa echipă, Bora, a fost Kuurne-Brussels-Kuurne. Pe toate celelalte la care a participat le-a pierdut – în Strade Bianche a câștigat Michał Kwiatkowski, iar în E3 Harelbeke și Gent-Wevelgem  a câștigat Greg Van Avermaet, de la BMC (care a mai câștigat și Omloop Het Nieuwsblad). Belgianul medaliat cu aur la Olimpiada de la Rio (proba de șosea) s-a arătat și el surprins de forma în care l-a găsit acest debut de sezon, precizând că acum nu mai poate spune că nu este favorit pentru Turul Flandrei.

Sagan, de cealaltă parte, a avut ocazia de a gusta din jumătatea goală a paharului de campion mondial – odată ce și-au dat seama că slovacul poate fi învins doar dacă este obosit, cicliștii nu mai colaborează deloc cu el pe șosea. Iar acest lucru a fost evident în cursa de la Gent, când Niki Terpstra, de la Quick-Step Floors, a refuzat să colaboreze, în momentul în care Van Avermaet și Jens Keukeleire au atacat, în ultimii 20 de km ai cursei.

Aici – reacția amară a lui Peter Sagan de la finalul cursei.

Turul Flandrei este, însă, foarte special pentru slovac, care consideră victoria sa de anul trecut în această cursă drept cea mai mare reușită, după câștigarea tricoului de campion mondial. „Sunt foarte fericit. A fost o cursă extrem de dură. De la început până la final am tras continuu. Tricoul acesta (de campion mondial – n.r.) a fost cea mai mare victorie a mea, dar începând de azi îmi doresc să merg chiar mai departe”, spunea Sagan anul trecut, citat de cyclingweekley.com. Un an mai târziu, cu o echipă nouă în care nu pare să-și fi găsit deocamdată locul, Sagan și-a dat seama că dacă vrea să mai câștige trebuie s-o facă singur, împotriva tuturor.

Situația stă cu totul altfel în cazul lui Van Avermaet, care de fiecare dată a scăpat în evadare cu cicliști care au cooperat cu el până în ultimii zeci de metri, când confruntarea s-a transformat într-un joc psihologic. Finalul de la E3 Harelbeke este cel mai bun exemplu în acest sens – cei doi belgieni care l-au însoțit pe Avermaet pe ultimii 30 de km, Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) și Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), l-au felicitat pe acesta imediat după ce a trecut linia de sosire – Gilbert l-a luat de mână, iar Naesen l-a aplaudat.

Van Avermaet, supra-numit în presa belgiană „King Greg”, a declarat că se simte puternic îninate de Turul Flandrei și că are „ceva extra” pentru sezonul 2017. Profilul său e total diferit de cel al lui Sagan – belgianul ascultă politicos fiecare întrebare și răspunde pe îndelete. Se străduie să rămână modest – precizează, de altfel, că „Imediat ce te gândești că ai câștigat începi, de fapt, să pierzi. Ai nevoie să rămâi modest și să continui să te îmbunătățești de fiecare dată”. Slovacul, de cealaltă parte, e mai direct, se prostește în fața camerelor și răspunde uneori în doi peri întrebărilor jurnaliștilor. Pare, de multe ori, arogant. Dar dacă te interesează cât de cât persoana lui, știi că nu e adevărat. Pentru că Sagan e tipul de om care se amuză teribil din orice, făcând haz în primul rând de propria sa persoană.

Iar asta îi va aduce întotdeauna fani, pentru că oamenii adoră să râdă și îi iubesc pe cei care, indiferent de situație, spun ce simt cu adevărat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s